Wie niet rijk is, moet creatief zijn op de woningmarkt.

In deze tijd als starter aan een huis komen is al lastig, laat staan als je net te weinig verdient om überhaupt een hypotheek te krijgen. Je wilt wel, maar je kúnt niet. De wachtlijsten voor sociale huurwoningen zijn lang en in de vrije sector is niet te betalen.Alternatieve woon- en financieringsvormen bieden uitkomst: Fundering geeft mensen met een inkomen tot € 30.000,- per jaar de mogelijkheid hun eigen huis te bouwen.

Dat gaan ze doen in een kluscomplex: een bestaand gebouw (bijvoorbeeld een school) wat getransformeerd wordt tot woningen. De kandidaten krijgen een stukje van het gebouw ter beschikking waarin ze hun eigen droomhuis gaan maken. Fundering biedt deze ‘kluswoningen’ aan via een speciale regeling waarbij de deelnemer de eerste jaren de woning huurt, inclusief het recht de woning na enkele jaren te kopen tegen een gunstige prijs. Voor de verbouwing van de woning stelt Fundering een klusbudget beschikbaar. Het eerste project vindt plaats in Boskoop, aan de Wilhelminalaan 7. In een oud schoolgebouw worden in totaal zes kluswoningen gerealiseerd, waarvan er drie beschikbaar zijn voor Fundering. 

“Je moet wel een beetje handig zijn of handige mensen kennen”, zegt Maarten van Oosterom, projectleider van de stichting Fundering. “Ons concept gaat ervanuit dat je bijna alles zelf doet, maar dat spreekt veel mensen want de drie eerste woningen waren in no time onder optie! De kandidaten staan te popelen om na de zomer aan de slag te gaan.”

De stichting is een initiatief van Steenvlinder, een bedrijf gespecialiseerd in zelfbouw, en Anders Financieren, een financiële instelling voor maatschappelijk beleggen. De Triodosbank is een van de financiers van Fundering. “Het idee was oorspronkelijk alleen bedoeld voor mensen met een tijdelijke verblijfsvergunning (zgn. statushouder), maar al snel bleek dat ons concept voor heel veel mensen een uitkomst is in de huidige woningmarkt.”, zegt Marnix Norder, initiatiefnemer van Fundering en mede-eigenaar van Steenvlinder.

Maarten benadrukt dat het gaat om het maatschappelijke aspect, niet enkel om financieel voordeel: “We hebben nu kandidaten die elk een eigen verhaal hebben. Stuk voor stuk echte doorzetters, die het project zien als een kans om zichzelf te ontwikkelen. Daar gaat het ook om: klussen en bouwen doe je niet alleen, je helpt elkaar, leert nieuwe mensen kennen. En dat is belangrijk voor je connecties en je toekomst.”

Binnenkort gaat Fundering ook kluswoningen aanbieden in Leiden en Vlaardingen. Deze woningen komen beschikbaar voor statushouders. Fundering wil het concept graag verder uitbouwen en zoekt leegstaand vastgoed om te transformeren naar kluswoningen.