funderinglogo

Hoe het werkt

Hoe het werkt

Fundering maakt zelfbouw mogelijk voor mensen die geen toegang hebben tot de koopwoningenmarkt, bijvoorbeeld statushouders (vluchtelingen met een tijdelijke verblijfstatus). Deelnemers van Fundering huren in eerste instantie de woning van ons tegen een sociale huurprijs. Voor de verbouwing van de kluswoning stelt Fundering een budget beschikbaar. Zodra de deelnemer over voldoende inkomen beschikt kan hij of zij de woning tegen kostprijs van ons kopen. De winst is voor de deelnemer! Het proces wat onze deelnemers doorlopen is onderverdeeld in een aantal fases die hieronder staan beschreven.

Let op:  genoemde bedragen zijn indicatief en verschillen per project. 

1. Oriëntatie- inschrijf- en selectiefase

Schrijf je in voor het project door het inschrijfformulier in te vullen. Selectie vindt plaats op volgorde van inschrijving. We kijken naar je kennis, motivatie en ervaring.

2. Optie nemen

Nadat je bent geselecteerd neem je een optie (reservering) voor 10 weken op je kluskavel. Dat kost € 50,-. Fundering verstrekt alle informatie, zodat je kunt onderzoeken of het iets voor jou is.

3. Contract tekenen

Besluit je verder te gaan, dan teken je een overeenkomst en betaal je een borg. Dit bedrag kan per project verschillen en ligt tussen de €1.200,- en € 3.000,-. Dan is de kluswoning voor jou. Jij kan je bouwplannen verder uitwerken en je verbouwing gaan voorbereiden. 

4. Klussen

Je krijgt de sleutel van je woning en kan direct beginnen met klussen. Je krijgt van Fundering een klusbudget waarmee je materialen kunt kopen en soms specialisten kan inhuren. Je hebt maximaal 12 maanden om de klus af te maken. De eerste 6 maanden betaal je geen vergoeding aan Fundering.

5. Klussen en wonen

Na 6 maanden ga je €400,- per maand betalen (gebruiksvergoeding). Dat is een soort huur, maar dan lager. Dit is omdat je woning al wel bewoonbaar is, maar nog niet helemaal klaar. Je hebt dan nog 6 maanden om de woning helemaal af te krijgen.

6. Huurfase

Na 1 jaar klusfase huur je de woning van Fundering voor minimaal 2 jaar. Je betaalt een maandelijkse huur die nooit hoger is dan de grens voor het aanvragen van huurtoeslag (korting op de huur). Je betaalt dus een sociale huurprijs. 

7. Koopfase

Na 2 jaar huren heb je 5 jaar lang het recht om je woning te kopen van Fundering. Je betaalt hiervoor een gunstige koopprijs die vooraf door Fundering is bepaald. Omdat je flink hebt verbouwd, is de marktwaarde van je woning waarschijnlijk hoger. Het verschil tussen koopprijs en marktwaarde is jouw winst! Bij de verkoop van de woning wordt ook de betaalde waarborgsom verrekend.